Ambitny i kreatywny szef kuchni, otwarty na wszelkie nieschematyczne i trudne produkty kulinarne do przyrządzenia. Prowadził pierwsze autorskie kuchnie fine dining w Łodzi (restauracje: Quale i Stary Rynek 2). Preferuje niebanalne połączenie smaków w oparciu o sezonowość lokalnych produktów. Prowadzący od lat warsztaty kulinarne dla licznych grup.
Szkolenia przeprowadzone przez Szymona Stach są merytoryczne i profesjonalne. Jego cierpliwość i poczucie humoru sprawia, że współpraca z nim przebiega w sympatycznej i wesołej atmosferze.
Prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau opisał go jako jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia.
Osiągnięcia:
- Zdobywca dwóch czapek Gault & Millau dla restauracji Quale
- Szef Jutra Gault & Millau Tour Regionu Centralnego 2017
- dwukrotnie nominowany w ogólnopolskiej kategorii Szef jutra 2018 oraz 2019
- Juror w prestiżowym konkursie Gelato World Tour (2017), oraz Zielone smaki Łodzi (2018)
- Zwycięzca w kategorii Kucharz Roku w Łodzi (2022), drugie miejsce w kategorii Kucharz Roku w województwie Łódzkim – w plebiscycie Mistrzowie Smaku Roku organizowanym przez Polska Press